Blog

Hoe werken cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn wereldwijd een fenomeen geworden bekend bij de meeste mensen. In deze gids vertellen we u alles wat u moet weten over cryptocurrencies en hoe deze pure eenheid ons economisch systeem beïnvloed.

Populaire cryptomunten en cryptomunten kopen zijn het gesprek van de dag.Ondanks de vele ophef en al het nieuws rondom cryptocurrencies, kennen veel mensen niet eens de basis begrippen. Dus laten we het hele verhaal eens doornemen en starten bij de basis.

Hoe werkt een cryptocurrency?

Weinig mensen weten het, maar cryptocurrencies kwamen naar voren als een nevenproduct van een andere uitvinding. Satoshi Nakamoto, de onbekende uitvinder van Bitcoin, de eerste en nog steeds belangrijkste cryptocurrency, was nooit van plan om een valuta uit te vinden. In zijn aankondiging van Bitcoin eind 2008 zei Satoshi dat hij "Een peer-to-peer elektronisch cashsysteem" ontwikkelde. Zijn doel was om iets uit te vinden. Veel mensen voor hem hebben ook al geprobeerd  digitaal geld te creëren, maar nooit met succes. Satoshi lanceerde een nieuw elektronisch geldsysteem, dat een peer-to-peer netwerk gebruikt om dubbele uitgaven te voorkomen. Het is een gedecentraliseerd systeem, zonder server en zonder centrale autoriteit.

Om digitaal contant geld te realiseren, heb je een betalingsnetwerk nodig met rekeningen, saldi en transacties. Dat is makkelijk te begrijpen. Een groot probleem dat elk betalingsnetwerk moet oplossen, is het voorkomen van de dubbele uitgaven: voorkomen dat één entiteit hetzelfde bedrag twee keer uitgeeft. Meestal wordt dit gedaan door een centrale server die de saldi bijhoudt. In een gedecentraliseerd netwerk ontbreekt deze centrale server. 

De werking van het peer to peer netwerk

Cryptocurrency is een op internet gebaseerd uitwisselingsmedium dat cryptografische functies gebruikt om financiële transacties uit te voeren. Cryptocurrencies maken gebruik van blockchain-technologie om decentralisatie, transparantie en onveranderlijkheid te krijgen.
Laten we eens kijken naar het mechanisme dat de databases van cryptocurrencies regeert. Een cryptocurrency zoals Bitcoin bestaat uit een netwerk van peers. Elke peer heeft een overzicht van de volledige geschiedenis van alle transacties en dus van het saldo van elke rekening.

Een transactie is een bestand met de tekst "Bob geeft X Bitcoin aan Alice" en wordt ondertekend door Bob's privésleutel. Het is een openbare cryptografie: niets bijzonders. Na ondertekening wordt een transactie uitgezonden in het netwerk, verzonden van de ene peer naar elke andere peer. Dit is de basis van p2p-technologie. 

Het belang van mijnwerkers

De transactie is vrijwel direct bekend bij het hele netwerk. Maar pas na een bepaalde tijd wordt het bevestigd. Alleen zogenaamde 'mijnwerkers' kunnen transacties bevestigen. Dit is hun werk in een cryptocurrency-netwerk. Ze nemen transacties aan, stempelen ze als legitiem en verspreiden ze in het netwerk. Nadat een transactie is bevestigd door een mijnwerker, wordt deze onderdeel van de blockchain.

Geef een reactie