Blog

Waarom is woning isolatie nuttig?

In deze blog wil ik jullie graag wat meer vertellen over het nut van isoleren. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom het verstandig is dit goed op orde te hebben in je woning. Je kunt hier namelijk niet alleen een fijne leefomgeving mee maken, het is ook nog eens goed voor je portemonnee en voor het milieu.

Een fijne leefomgeving

Om te beginnen zorgt een isolatie er voor dat de warmte die je creëert in je woning binnen blijft. Muurisolatie is verantwoordelijk voor maar liefst 20% van alle warmteverlies in een woning. Door isolatiemateriaal zullen muren en vloeren aangenamer aanvoelen, en dat is natuurlijk erg prettig. Nu zou je misschien denken dat door de isolatie de zomers weer veel te warm worden. Dat is echter niet zo. In de zomer wordt de warmte juist buitengesloten. Wanneer je dan de woning koel blijft houden door bijvoorbeeld je gordijnen dicht te hebben of voor mechanische verkoeling te zorgen, dan zal het lekker koel blijven. Ook zorgt de isolatie er voor dat er sowieso minder luchtstromen door je woning heen gaan. Dit draagt alle drie bij aan een fijne leefomgeving het hele jaar door.

Isoleren draagt bij aan een beter milieu

Het correct isoleren van een woning heeft een positief effect op het milieu wanneer dit met de juiste materialen gebeurt. Kies voor materialen zoals schapenwol in de vorm van platen of rollen. Prima om vocht te reguleren en dit heeft een goede thermische werking. Vlas-, hennep-, of houtvezel isolatiematerialen zijn gebruiksvriendelijke materialen. Ook voor het dak heb je biologische isolatiematerialen. Door gebruik te maken van de juiste materialen zorg je voor minder druk op het milieu. Zoals gezegd heb je ook minder warmteverlies en daardoor dus minder energieverbruik. En ook draagt een steentje bij aan het milieu.

Slimme vloerisolatie kun je bereiken met het soort vloer dat je kiest. Ook in de vloer verlies je vaak behoorlijk wat warmte, maar met natuurlijke vloerbekledingen los je dit snel op. Kies bijvoorbeeld voor kurk of houten vloeren en leg er kleden op om nog meer te isoleren.

Leuk voor je portemonnee

Om je woning beter te isoleren zal je wel het een en ander aan moeten schaffen. Dit alles zorgt er uiteindelijk voor dat je minder energie hoeft te gebruiken om je woning te verwarmen. En dat zal je terug zien in de hoeveelheid stookkosten op jouw energierekening. Isoleren is daarmee een investering die uiteindelijk zorgt voor concreet geld besparen.

Geef een reactie